Kategorier
Psykologi

Torturforsøg i psykologi

Lav din egen hjemmeside her (add)

Efter grusomhederne under 2. verdenskrigs KZ-lejre undersøgte forskere i socialpsykologi, om almindelige mennesker er i stand til at påføre andre smerte.

Forskeren Stanley Milgram var én af dem, som undersøgte, om almindelige mennesker kan lokkes til at påføre andre voldsom smerte.

Han lavede et eksperiment i laboratorium, hvor en forsøgsperson fik at vide, at han skulle teste en elev, som var i et lokale ved siden af.

Gennem kontakt over radio kunne forsøgspersonen stille eleven spørgsmål.
Svarede eleven forkert, skulle han have stød gennem en en stødgenerator, som sad på eleven. Eller rettere: Forsøgspersonen fik at vide, at der var en stødgenerator, hvilket var løgn. Men eleven fik besked på at skrige, hvis der blev trykke på knappen, så forsøgspersonen virkeligt kom til at tro, at gav han stød.

Torturforsoeg Stanley MilgramJo flere gange ‘eleven’ svarede galt, jo kraftigere skulle forsøgspersonen skrue op for strømmen. Nogle gik helt op til 450 volt.

Dette verdenskendte forsøg er blevet gentaget, og det viser gang på gang, at mennesker kan finde på at påføre andre høj smerte, hvis bare der er en autoritet, der siger, at de skal gøre det.

Læst 12 gange

Skriv et svar