Kategorier
Hjem og fritid

Stress Viden Om Den gode stress Noter

Lav din egen hjemmeside her (add)

Stress er ikke bare af det onde. Lidt stress kan være godt.

Starter at give eksempler på, hvorledes små mængder af fx rødvin kan være “godt for os”.

Stress kan være sundt. Vi hører ellers hele tiden om det usunde

Hormesis

Hormesis er et ord, der dækker et fænomen, som siger, at hvis man får en lille dosis af noget, som kan være skadeligt, så kan det være sundt. Men kun hvis det er meget lidt.

Et godt eksempel er motion. Cellerne brydes faktisk ned, men de opbygges igen og bliver stærkere.

Stressproteiner, eller husholdningsproteiner. Produktionen af dem er blevet interessant. De organismer, som har et højt indhold af dem, er sundere. Kunsten er at finde balancen mellem, hvor meget der skal til, således at der kommer en passende mængde husholdningsproteiner.

Man skal finde balancen. Dét er udfordringen. Der findes ikke to ens mennesker, så det kan være svært at sige noget generelt. Med mere research kan man finde svar.

Eksperiment: Rotter får mindre mad end normalt. De får længere levetid og færre af de sygdomme, som man normalt får med alderen. Lignende forsøg er lavet med aber, som også blev sundere, når de fik for lidt mad.

Det er nok ikke alle, som har godt af at bruge energidrikke under træning.

I et eksperiment blev nogle cykeltrænende delt op i to hold. Det ene hold fik energidrik, det andet intet. Har indtagelsen af sukker en positiv virkning under træning. Der bliver taget prøver af lårmusklen. Og en masse blodprøver. Udåndingsluften undersøges også. Jo mere ilt, musklerne kan optage, jo bedre.

De skal cykle i to timer, hvorved muskeldepoterne bliver tømt for sukker.

Nogle forbedrer sig med over 30 %. Konklusionen er, at sukkeret ikke er godt for træningen. Hvis man træner uden sukker, ser det ud til, at man bliver bedre til at forbrænde fedt.

Hvor god er personen blevet til at forbrænde fedt? Jo bedre de er, jo bedre vil de kunne præstere. Kun vand med til næste træning.

Eksperiment: Bananfluer og stress

Bananfluer kan ikke tåle høje temperaturer (fx 39 grader). Dens organer og cellemembraner vil ikke fungere optimalt. Når de kommer tilbage til 25 grader, vil de genvinde deres normale funktion. De dyrkes i glas, hvor der er mad i bunden. I dette eksperiment stresses de på forskellig vis. Man undersøger mængden af husholdingsprotein. Der er fundet sammenhæng mellem mængden af husholdningsproteiner og overlevelseschance. De bananfluer, der blev stresset, klarede sig bedre. Det kaldes hormesis.

Hudceller

Hvad gør forskellige former for stress ved hudcellerne. Hvordan kan man nedsætte hastigheden på aldringen. Man tester celler. De ugentlige varmechok, som man udsatte cellerne for, har en effekt. Gamle celler kom i højere grad til at ligne unge celler. Det ser ud til, at man kan nedsætte aldringens hastighed med “mild stress”. Hvor meget stress skal cellerne udsættes for for at skabe den positive virkning? Dette er den store udfordring i forskningen.

Man ved, hvad der sker på celleplan, men hvad med hele organismen.

Forsker: Motion

En forsker udtaler, at motion vil være en mulig strategi. Hvad med stress på arbejdet. Forskeren regner med, at det er nogle af de samme mekanismer.

På celleplan kan man “konditionere” cellerne til noget.

Program: Viden om. Programtitel: Den gode stress. 2005 kl. 20.00. 28 minutter. DR2. Dr.dk/videnom (der er også links om stressproteiner m.m.).

I øvrigt

Vidste du, at det er sundt at have hund? Når man har hund, kommer man mere ud, og af uvisse årsager har hunde en anti-stressende virkning på deres ejere.

Gode links

DR Fakta og Tal om stress

Stressforeningen

Hjerteforeningen – Stil spørgsmål om stress

Psykiatrifonden om stress

Læst 1 gange

Skriv et svar