Kategorier
Diverse

Salonriffel til jagt – Regler m.m.

Lav din egen hjemmeside her (add)

Når man besøger en jagtbutik og nævner ordet ‘salonriffel’ over for ejeren, vil han typisk sige noget i retning af “ja, det er jo mest til regulering af rågeunger”. Men denne holdning undrer mig egentlig. For en salonriffel kan bruges til meget andet end det.

Bevares, vil man skyde hare eller gås, ja så skal man ikke bruge den almindelige .22 LR. Det er ikke tilladt ifølge reglerne. Men køber man en magnum salonriffel, så er det fuldt ud tilladt. Men husk lige sikkerhedsafstanden, som jeg nævner længere nede.

Med den almindelige .22 LR kan man skyde råger, ænder, duer, fasaner m.m. I jagtmagasiner ser man da også jægere, som kan berette om gode jagtoplevelser med deres salonriffel, altså ikke kun i forhold til rågeregulering. En god riffel med en god kikkert giver mange gode muligheder. Således kan man fx se, hvorledes Jørgen fra Nak og Æd på DR forsøger at skyde hare med magnum salonriffel.

Magnum salonriffel. Kommer du med til rågeregulering og medbringer en magnum, ja så bliver du nok ikke populær. Den er simpelthen for kraftig. Man taler om en sikkerhedsafstand på 3 kilometer. Her skal man hellere bruge en .22 LR. Eller også skal der være strenge regler for, hvordan man bruger den.

Men heldigvis kan man købe en riffel med udskiftelig pibe. De er typisk lidt dyrere (naturligvis), men så får du også mulighed for at prøve alle kalibertyper af i et våben.

Riffelprøve ?

Nej, til en salonriffel behøver man ikke gå til riffelprøve. Men man skal naturligvis have jagttegn og våbentilladelse. Reglerne skyldes sikkert, at den rigtige (store) jagtriffel har en længere sikkerhedsafstand, hele 5 kilometer, hvor en almindelige salon har 2 km og magnum 3 km. Det er således “farligere” med en rigtig jagtriffel.

Støj fra salon

En salonriffel har meget mindre støj end en rigtig jagtriffel. Faktisk så meget mindre, at mange mener, at man ikke behøver nogen form for høreværn ved affyring af salonrifler. De færreste vil påstå, at man ikke skal bruge høreværn ved affyring af jagtriffel. Jeg har monteret en lyddæmper på men 22’er. Den siger næsten ingenting. Du er nede på niveau med luftgeværet. Uden dæmper kan man efter min mening stadig overveje at bruge jagthøreværn. Selv bruger jeg 3M’s Sportac:debedsterejser.dk.

Er det bedre med en salonriffel

Det er jo – som med meget andet – en smagssag. Men der er ingen tvivl om, at en salonriffel skaber mindre støjmæssige forstyrrelser i sammenligning med haglgevær og jagtriffel. Jeg er også af den holdning, at salonen er god, fordi det er nemt at ramme med den. Den er meget præcis, og da der ikke er ret meget rekyl, er den nem at holde stille under skuden, hvilket gør den endnu mere træfsikker.

Hvad med anskydninger. Igen er det nok lidt et spørgsmål om holdninger. Men jeg er ikke i tvivl om, at risikoen for anskydninger er mindre med salonen. Simpelthen fordi man kun affyrer én effektiv kugle. Bevares, man kan ikke sige sig fri for risikoen, men med den enkelte kugle – synes jeg – at det bliver mere enten eller, hvorimod haglgeværet sagtens kan sætte et par hagl i dyret, uden at det dør.

Kaliber

Den mest almindelige er .22 (5,6 mm.). Den fås i typen LR (long rifle) og typen magnum, som er større (længere hylster). Og så findes der også en kaliber .17. Den sidste har en meget flad kuglebane, hvilket gør den meget præcis.

Salg

Jeg har set brede udvalg hos Korsholm i Skjern. Her har de mærker som Anschutz, Browning, Mossberg og CZ. Man kan også købe brugte salonrifler. Østjysk Våbenhandel i Hedensted (lidt uden for Vejle) har også et godt udvalg, både nye og brugte våben. Men vær opmærksom på, at nethandlen er blevet lidt mere besværlig, fordi man ikke længere kan sende våben og ammunition med PostDanmark. Der skal således en specialbil til, hvilket gør det lidt dyrere end tidligere.

Høreværn køb online

Læst 46 gange

Skriv et svar