Kategorier
Diverse Featured Psykologi

Lær at afsløre løgnere

Lav din egen hjemmeside her (add)

Op igennem historien har mange forskere arbejdet med at finde de typiske tegn på løgnerens kropssprog. I dag findes der en stor mængde viden om, hvordan man afslører løgneren.

Berøring af ansigtet

Den anerkendte dyre- og menneskeforsker Desmond Morris er én af dem, som har forsket mest i løgnen. Gennem grundig forskning er han nået frem til, at løgnere ofte berører deres ansigt, når de lyver. Han bad et stort antal mennesker om at deltage i interviews, hvor halvdelen skulle fortælle løgnehistorier og den anden sande forhold. Gennem observationer opdagede han, at løgnere ofte berører deres ansigt, når de lyver. De klør sig på kinden eller berører næsen. Da Bill Clinton blev udspurgt om sit forhold til Monica Lewinsky, rørte han ved sin næse 88 gange.
loegner (Photo af David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net)

Svært ved at holde styr på detaljerne

Når folk skal fyre en løgnhistorie af, kan det nogle gange være meget svært for dem at fortælle historien i omvendt rækkefølge. For løgnen bygger jo ikke på virkelige forhold, og derfor er det sværere at holde styr på en løgnhistorie end på noget, som bygger på virkelige hændelser. – I det hele taget vil du kunne se et ubehag hos løgneren, når du spørger ind til detaljer.

Dårlig timing i kropssprog

Hvis du får en gave, som du virkeligt er glad for at modtage, så vil dit smil normalt komme med det samme du ser, hvad du har fået. Hos løgneren vil smilet typisk være forsinket og måske også kunstigt. Det gælder også for andre typer kropssprog, at det er forsinket i forhold til ordene. Det er, som om løgneren lige skal have tid til at vælge en grimasse, der kan passe. – Forestil dig fx en chef, som skal fyre en medarbejder, som han ikke kan lide. Han siger “du er desværre fyret”, og først et sekund efter laver chefen et “sad face”.

Øjenkontakt

Enten undgår de øjenkontakt, eller også holder de den alt for længe, fordi de regner med, at de bliver afsløret, hvis de ikke holder kontakt.

Hvis du vil vide mere om, hvordan man kan afsløre løgnere, så anbefaler jeg flere bøger:

Paul Ekman: Emotions Revealed – Recognizing Faces and Feelings to Improve Communication and Emotional Life (2007), 290 sider.

Paul Ekman: Telling lies (2009), 402 sider

Læst 3 gange

Skriv et svar