Kategorier
Korrekturlæsning - Artikler om korrektur

Korrekturlæsning – Hvordan foregår det?

Lav din egen hjemmeside her (add)

At korrekturlæse vil sige, at man finder alle fejl. Det kan være grammatiske, noget med stavning eller forståeligheden af en tekst. mere her.

En korrekturlæser skal have kendskab til de nyeste retskrivningsregler. Det kan være en god idé at bruge dsn.dk, som har den nyeste ordbog online.

Det er også klogt at bruge Sproget.dk, altså hvis man ikke er helt inde i reglerne.

Kunderne

Korrekturlæsere får vidt forskellige kunder. Det kan være et reklamebureau, som skal trykke noget i 10.000 eksemplarer. Måske føler de sig rimeligt sikre på, at der ikke er nogen fejl. Men med så mange eksemplarer skal man være mere end rimeligt sikker.

Det kan også være akademiske opgaver. Det er jo ikke noget galt i at hjælpe en jurastuderende med at finde kommafejl i et speciale.

Hvad koster de, og hvem er god nok

Det er meget forskelligt, hvad en korrekturlæser tager. Man kan ikke altid regne med, at de dyreste er de bedste. Kig på uddannelse, erfaringer og ikke mindst referencer. Har de alle tre i orden, sådan nogenlunde, så er det sikkert en god korrekturlæser, som sørger for, at tingene er i orden.

Test korrekturen

Nogle kunder kan faktisk finde på at lave en test. De sender korrekturlæseren en side med fejl og tjekker, om de får det hele med. Det kræver selvfølgeligt, at der sidder én, som er kompetent nok til at vurdere læsningen, altså én, som godt selv kunne stå for korrekturlæsningen, hvis det skulle være. Hvis du ikke har en så kompetent medarbejder (altså kompetent til korrekturen), så kan du også bestille to bureauer og lade den ene teste den anden. Det er faktisk ikke så usædvanligt at bruge denne strategi ved vigtige opgaver.

Hvilke uddannelser skal en korrekturlæser have?

Nogle kan faktisk korrekturlæse helt uden længere uddannelse. Men det er de færreste. Oplagte uddannelser er journalist, cand.mag. i dansk eller sprog, folkeskolelærer. Men det er stadig ingen garanti.

Læst 4 gange

Skriv et svar