Kategorier
Hjem og fritid

Jagt høreværn

Lav din egen hjemmeside her (add)

Jeg set mange jægere, som skyder uden jagt høreværn. Ja, selv på skydebanen, hvor man ikke sjældent skyder mere end 50 gange. En kommentar kan være: “Det har jeg bare aldrig brugt”. Nogle tænker måske, at hvis man kan skyde uden høreværn og ikke får nogen skader efter flere år, så kan der måske ikke ske noget ved det.

Men det kan der.

For efterhånden mange år siden mødte jeg en 80 plus jæger, som brugte høreapparat. Det er der jo mange 80-årige, som gør. Men denne jæger fortalte, at han fik en høreskade efter 1 skud. Han var også en af dem, som havde affyret rigtig mange skud over flere år – uden hørebeskyttelse. Men et eneste skud kunne pludselig ødelægge hørelsen. Den blev nedsat, og han fik tinnitus.
Hans budskab var klart: Brug altid beskyttelse.

Det kan mærkes

Selv har jeg det sådan, at hvis jeg affyrer et skud uden værn, så hyler det svagt i ørerne, selv 30 min. efter. Det er for mig at se et klart signal om, at skuddene ødelægger hørelsen.

Hvad siger eksperterne?
Støjbelastningen på 85 dB(A) er grænsen ved vedvarende støj. Her skal man bruge høreværn. Ved impulsstøj er den på 137. Jægernes våben kommer nemt op på omkring 150, nogle gange mere. Derfor er det klart, at jagtvåben som haglgevær og riffel ikke bør bruges uden høreværn.
Det er derfor en god ide at anskaffe sig et værn, som man har lyst til at bruge. De billigste er skumgummi-propper. Det dæmper fint, men det er meget svært at høre, hvad der foregår i omgivelserne. Derfor er de ikke gode at bruge på jagt.

3M Peltor høreværn er det mest populære til jagt i Danmark. Det koster normalt omkring 1000 kr. Nogle gange lidt mindre. De dæmper i nærheden af 30 decibel, og de indeholder mikrofon, således at du kan høre, hvad der foregår i omgivelserne.

Men du kan godt få dem til færre penge. Jeg har kun selv erfaring med 3M’s værn, men i butikkerne sælger de lignende produkter til det halve.

Man kan også købe formstøbte høreværn. De produceres ved, at producenten tager et aftryk af øregangen. Dette kan så bruges til at skabe propper, som passer helt perfekt ind i øret. Den type er ofte temmelig dyr. En indlysende grund er, at det tager lang tid at skabe værnet, fordi det kræver din tilstedeværelse. Til gengæld får man et helt unikt produkt, som også dæmper godt. Det er en stor fordel med den slags små værn, som ikke generer, når man bevæger sig rundt i omgivelserne.
Jagt høreværn

Læst 4 gange