Kategorier
Diverse Hjem og fritid

Danmark

Lav din egen hjemmeside her (add)

Danmark ( Listeni / dɛnmɑ ː rk / , dansk : Danmark , udtales [ d̥ɛnmɑɡ̊ ] ( lyt ) ) , officielt Kongeriget Danmark ( dansk : kingdom Danmark , [ kɔŋəʁi ː əð d̥ɛnmɑɡ̊ ] (lyt ) ) , er en suveræn stat i Nordeuropa , som ligger syd – vest for Sverige, Sydnorge , og grænser mod syd af Tyskland. Kongeriget har to selvstændige konstituerende lande i Nordatlanten , Færøerne og Grønland . På 43.094 kvadratkilometer ( 16,638.69 sq mi) , [10] og en befolkning på omkring 5,6 millioner indbyggere , Danmark består af en halvø , Jylland , og den danske øhav på 407 øer , [11] , hvoraf omkring 70 er beboede , er kendetegnet af flade, agerjord og sandede kyster med ringe højde og et tempereret klima . Det nationale sprog , dansk, er nært knyttet til og gensidigt forståelig med svensk og norsk.

Kongeriget Danmark er en enhedsstat konstitutionelt monarki med Margrethe II som dronning regnant , organiseret i et parlamentarisk demokrati. Ending enevælden blev indført i 1660, blev forfatningen Danmark underskrev den 5. juni 1849 kun at blive omskrevet fire gange , den seneste revision i 1953. Regeringen er bosat i hovedstaden København. Danmark [ b] udøver hegemonisk indflydelse i danske rige , uddelegere politiske kræfter til at håndtere interne anliggender til Færøerne og Grønland . Danmark blev medlem af EU i 1973 , at opretholde fire forbehold fra Den Europæiske Unions politikker , som skitseret i Edinburgh -aftalen fra 1992. Både Færøerne og Grønland forbliver uden for EU.

Forside af vikingerne , det forenede kongerige Danmark opstod i det 8. århundrede som en dygtig søfartsnation i kampen om kontrollen over Østersøen. Etableringen af ​​den personlige Kalmarunionen under dansk styre i 1397 sluttede med svensk løsrivelse i 1523 , et år senere , Danmark indgået union med Norge indtil dens opløsning i 1814. Adskillige overdragelser af dansk territorium , der var begyndt i det 17. århundrede forårsagede en bølge af nationalistiske bevægelser, der tog fart i 1830’erne og afsluttet med et nederlag i 1864 Anden Slesvigske Krig . Danmark forblev neutral under Første Verdenskrig og den tyske invasion i April 1940 så korte militære træfninger , mens den danske modstandsbevægelse var aktiv fra 1943 indtil den tyske overgivelse maj 1945 . Danmark opgav sin traditionelle neutralitet ved at deltage i NATO i 1949. En industrialiseret eksportør af landbrugsprodukter i anden halvdel af det 19. århundrede indførte Danmark sociale og arbejdsmarkedsreformer i de første årtier af det 20. århundrede, hvilket gør grundlaget for den nuværende velfærdsstat med en veludviklet blandet markedsøkonomi. Den danske krone har været knyttet til euroen siden 1. januar 1999.

Danmark bliver ofte rangeret som det lykkeligste land i verden på tværs af nationale undersøgelser af lykke . [12 ] [13] [14 ] [15] [16] Danmark rangerer som at have verdens højeste social mobilitet [17], et højt niveau indkomstlighed [18], har en af ​​verdens højeste indkomst per indbygger , og har en af ​​verdens højeste personlige indkomst skattesatser . [19] for 2013 er Danmark noteret 15. på human Development Index [20] og 9. på uligheden justeret HDI . Danmark rangerer særdeles positivt på korruptionsindeks og Legatum Velstand indekset , og som en fuldt demokrati på indekset demokrati . [21] [22] [23] Danmark er blandt de stiftende medlemmer af NATO , Nordisk Råd , OECD, OSCE og De Forenede Nationer. Der er tre danske kulturarv indskrevet på UNESCOs liste over verdens kulturarv i Nordeuropa. Grønland , som er en del af Kongeriget Danmark , har en af ​​de højeste selvmordsrater i verden. [24] [25] [ 26]

indhold

1 Etymologi
2 Historie
2.1 Forhistorie
2.2 Viking og middelalderen
2.3 Tidlig moderne historie ( 1536-1849 )
2.4 konstitutionelt monarki ( 1849 -nu)
2.4.1 Post- krigen (1945 -nu)
3 geografi Danmark
3.1 Klima
3.2 Miljø
4 Governance
4.1 Styreform
4.2 Retsvæsen
4.3 Udenlandske relationer og militær
4.4 Administrative divisioner
4.4.1 Grønland og Færøerne
5 Økonomi
5.1 Energi
5.2 Transport
5.3 Teknologi
5.4 Offentlig politik
6 Demografi
6.1 Religion
6.2 Uddannelse
6.3 Sundhedspleje
7 Kultur
7.1 populære medier
7.2 Arkitektur og design
7.3 Litteratur og filosofi
7.4 Maleri og fotografi
7.5 Cuisine
7.6 Sport
8 Se også
9 Noter
10 Referencer
11 Eksterne links

etymologi
Uddybende artikel: etymologi Danmark

Det etymologi af ordet Danmark , og især forholdet mellem danskere og Danmark og samlende af Danmark som ét rige , er et emne , som tiltrækker debat . [27] [28] Dette er centreret primært på præfikset ” Dan “, og hvorvidt det henviser til Dani eller en historisk person Dan og den præcise betydning af det – “mark” slutter. Spørgsmålet kompliceres yderligere af en række henvisninger til forskellige Dani folk i Skandinavien eller andre steder i Europa i de græske og romerske regnskab (som Ptolemæus , Jordanes og Gregory af Tours) , samt middelalderlige litteratur (som Adam af Bremen, Beowulf , Widsith og Ældre Edda ) .

De fleste håndbøger udlede [29] den første del af ordet, og navnet på de mennesker , fra et ord, der betyder “flad jord ” , relateret til tysk Tenne ” tærskeplads ” , engelsk den ” hule” , sanskrit Dhanus – ( धनुस् ; ” ørken “). Den -mark menes at betyde skov eller grænseland (se marcher ) med sandsynlige henvisninger til grænsen skove i Sydslesvig . [30]

Den første registrerede brug af ordet Danmark indenfor Danmark selv er fundet på de to Jelling sten, som er runesten menes at have været rejst af Gorm den Gamle (ca. 955 ) og Harald Blåtand (ca. 965) . Jo større sten af de to er populært nævnt som Danmark dåbsattest ( dåbsattest ) , selvom begge bruger ordet “Danmark”, i form af akkusativ ᛏ ᛅ ᚾ ᛘ ᛅ ᚢ ᚱ ᚴ ” tanmaurk ” ( [ danmɒrk ] ) på den store sten , og genitiv ᛏ ᛅ ᚾ ᛘ ᛅ ᚱ ᚴ ᛅ ᚱ ” tanmarkar “( udtales [ danmarkaɽ ] ) på den lille sten . [31] indbyggerne i Danmark er der kaldes” Tani “( [ danɪ ] ) , eller ” danskere “, i akkusativ .
historie
Uddybende artikel : Historien om Danmark
Se også : Historien om Grønland og historie Færøerne
forhistorie
Den forgyldte side af Trundholm Solvognen stammer fra den nordiske bronzealder.

De tidligste arkæologiske fund i Danmark stammer fra Eem mellemistid fra 130,000-110,000 f.Kr.. [32] Danmark har været beboet siden omkring 12.500 f.Kr. og landbrug har været tydeligt siden 3900 f.Kr.. [33] Den nordiske bronzealder ( 1800-600 BC) i Danmark var præget af gravhøje , som efterlod et væld af resultater, herunder lurer og Solvognen .

Under førromersk jernalder ( 500 f.Kr. – 1 e.Kr. ) , indfødte grupper begyndte at migrere syd , selv om [33] de første danske folk kom til landet mellem førromersk og germansk jernalder , [34] i den romerske jernalder ( AD 1-400 ) . De romerske provinser vedligeholdes handelsruter og forbindelser med indfødte stammer i Danmark , og romerske mønter er blevet fundet i Danmark . Bevis for stærk Celtic kulturelle indflydelse stammer fra denne periode i Danmark , og meget af det nordvestlige Europa og er blandt andet afspejles i konstateringen af ​​Gundestrupkedlen .

Historikere mener , at før ankomsten af ​​forstadier til de danskere, der kom fra det østdanske øer ( Zealand) og Skåne og talte en tidlig form for nordgermanske , de fleste af Jylland og de nærmeste øer blev løst af jyder . De blev senere inviteret til Storbritannien som lejesoldater fra Brythonic kong Vortigern og fik de sydøstlige områder i Kent, Isle of Wight blandt andre områder , hvor de bosatte sig . De blev senere optaget eller etnisk udrenset af de invaderende Vinkler og sakserne , der dannede angelsakserne . Den resterende befolkning i Jylland sidestilles i med danskerne.

En kort bemærkning om Dani i ” Getica ” af historikeren Jordanes menes af nogle [ hvem ?] At være en tidlig omtale af danskerne, en af ​​de etniske grupper fra hvem moderne danskere nedstammer . [35 ] [ 36] Danevirke forsvar strukturer blev bygget i etaper fra det 3. århundrede frem og den blotte størrelse af bygge- indsats i AD 737 tilskrives fremkomsten af ​​en dansk konge . [37] [37] en ny rune alfabet blev første gang brugt omkring samme tid og Ribe , den ældste by i Danmark , blev grundlagt omkring år 700 .
Viking og middelalderen
Uddybende artikler: vikingetid og Kalmar Union
Ladbyskibet , det største skib begravelse findes i Danmark

Fra det 8. til det 10. århundrede blev danskerne , som omfattede nordmænd og svenskere , kendt som vikinger. De koloniserede , razzia , og handles i alle dele af Europa. Viking opdagelsesrejsende først opdagede Island ved et uheld i det 9. århundrede , på vej mod Færøerne og til sidst kom på tværs ” Vinland ” ( delstaten vin ), også kendt i dag som Newfoundland , en provins i Canada . De danske vikinger var mest aktive på de britiske øer og Vesteuropa . De erobrede og bosatte dele af England ( kendt som Danelagen ) under kong Svend Tveskæg i 1013 , Irland og Frankrig, hvor de grundlagde Normandiet. Mere angelsaksiske pence af denne periode er blevet fundet i Danmark end i England. [38]

Som det fremgår af Jelling stenene , danskerne var forenet og kristnet omkring 965 af Harald Blåtand . Det menes, at Danmark blev kristne af politiske årsager , så for ikke at få invaderet af den stigende kristne magt i Europa , Germania , hvilket var en vigtig handelsby område for danskerne. I så fald Harald bygget seks fæstninger rundt omkring i Danmark kaldet Trelleborg og bygget en yderligere Danevirke . I begyndelsen af ​​det 11. århundrede , Knud den Store won og forenet Danmark , England og Norge i næsten 30 år . [38]

Igennem Høj og senmiddelalderen , Danmark omfattede også Skåneland ( Skåne, Halland og Blekinge ) og danske konger regerede dansk Estland , samt hertugdømmerne Slesvig og Holsten. De fleste af de to sidstnævnte nu danner delstaten Schleswig -Holstein i det nordlige Tyskland.

I 1397, Danmark indgået en personalunion med Norge og Sverige forenet under Dronning Margrethe I. De tre lande skulle behandles som ligemænd i fagforeningen. Men selv fra starten Margaret kan ikke have været så idealistisk – behandle Danmark som den klare ” senior ” partner for EU . [39] Således meget af de næste 125 års skandinavisk historie kredser omkring denne union med Sverige brækker og igen at blive erobret flere gange . Spørgsmålet var til praktiske formål løst den 17. juni 1523 som svenske konge Gustav Vasa erobrede byen Stockholm.

Den protestantiske reformation kom til Skandinavien i 1530’erne , og efter Grevens Fejde borgerkrig, Danmark konverteret til lutherdommen i 1536. Senere samme år , Danmark indgået en union med Norge.
Tidlig moderne historie (1536-1849)
Uddybende artikel: Danmark-Norge
Slaget ved Öland mellem en allieret Dano – norsk- hollandske flåde og den svenske flåde , 1 jun 1676 .

Efter Sverige permanent brød væk fra Kalmarunionen i 1523 , Danmark forsøgte to gange at genvinde kontrollen over Sverige. Den første var i den nordlige Syvårskrig der varede fra 1563 til 1570. Den anden gang var Kalmar krigen da kong Christian IV angrebet Sverige i 1611 , men undlod at udføre sin vigtigste mål at tvinge Sverige til at vende tilbage til foreningen med Danmark . Krigen medførte ingen territoriale ændringer, men Sverige var tvunget til at betale en krigsskadeserstatning på 1 mio sølv rigsdaler til Danmark, et beløb, kendt som Älvsborg løsesum. [40]

Kong Christian brugte disse penge til at stifte flere byer og fæstninger, især Glückstadt (grundlagt som en rival til Hamburg) Christiania (efter en brand ødelagde den oprindelige by Oslo) , Christianshavn, Christianstad , og Christiansands . Christian også bygget en række bygninger , især Børsen, Rundetårn , Nyboder , Rosenborg , en sølvmine og en kobber mølle . Inspireret af den hollandske East India Company , han grundlagde en lignende dansk virksomhed og planlagt til at kræve Ceylon som en koloni , men virksomheden kun lykkedes at erhverve Trankebar på Indiens Coromandelkysten . Danmarks store koloniale ambitioner var begrænset til et par vigtige handelsstationer i Afrika og Indien .

I de Trediveårskrigen , forsøgte Christian at blive leder af de lutherske stater i Tyskland, men led et knusende nederlag i slaget ved Lutter . [41] Resultatet var, at den katolske hær under Albrecht von Wallenstein var i stand til at invadere , besætte , og plyndring Jylland , tvinger Danmark til at trække sig ud af krigen. [42] Danmark formået at undgå territoriale indrømmelser , men Gustav Adolf ‘ intervention i Tyskland blev set som et tegn på, at den militære magt Sverige var på fremmarch , mens Danmark indflydelse i det region var faldende. Svenske hære invaderede Jylland i 1643 og hævdede Skåne i 1644 . Ifølge Geoffrey Parker , ” Den svenske besættelse forårsagede et fald i landbrugsproduktionen og en mangel på kapital, høst svigt og pest hærgede landet mellem 1647 og 1651 . Danmark befolkning er faldet med 20 procent ” [43]
Danmark minister Johann Struensee , der afskaffede censuren , sammen med tortur , ufri arbejdskraft og ædle privilegier , blev henrettet i 1772

I 1645 -traktaten Brømsebro , Danmark overgav Halland , Gotland, de sidste dele af det danske Estland , og flere provinser i Norge. I 1657 , Kong Frederik III erklærede krig mod Sverige og marcherede mod Bremen- Verden. Dette førte til en massiv dansk nederlag og hære af kong Karl X Gustav af Sverige erobret både Jylland , Fyn , og meget af Sjælland , inden de underskriver Fred i Roskilde i februar 1658 , der gav Sverige styring af Skåne, Blekinge, Trøndelag, og øen for Bornholm. Charles X Gustav hurtigt fortrød ikke at have ødelagt Danmark helt, og i August 1658 begyndte han en to- år lange belejring af København , men undlod at tage hovedstaden. I det følgende fredsaftale , lykkedes Danmark at bevare sin uafhængighed og genvinde kontrollen over Trøndelag og Bornholm.

Danmark forsøgte at genvinde kontrollen over Skåne i Skånske Krig (1675-1679) , men dette forsøg var en fiasko. Efter Store Nordiske Krig (1700-1721) lykkedes det Danmark at genoprette kontrollen med de dele af Slesvig og Holsten regeret af hus Holsten – Gottorp i 1721 og 1773 hhv . I Napoleonskrigene , Danmark forsøgte oprindeligt at føre en politik for neutralitet og handel med både Frankrig og Storbritannien og sluttede sig til League of væbnede Neutralitet med Rusland , Sverige og Preussen. Den britiske anså dette for en fjendtlig handling og angrebet København i både 1801 og 1807 i et tilfælde bortfører den danske flåde , i den anden , brændende store dele af København.

Dette førte til den såkaldte dansk -britiske Gunboat krig. Den britiske kontrol af vandveje mellem Danmark og Norge viste sig katastrofalt for Unionens økonomi og i 1813 , Danmark-Norge gik konkurs. Den dansk- norske union blev opløst ved traktaten i Kiel i 1814. Norge ind i en ny union med Sverige, som varede indtil 1905. Danmark holdt kolonier af Island, Færøerne og Grønland . Bortset fra de nordiske kolonier , Danmark regerede over dansk Indien ( Trankebar i Indien) 1620-1869 , den danske Guldkysten (Ghana) 1658-1850 , og Dansk Vestindien ( US Virgin Islands ) 1671-1917 .
Konstitutionelt monarki ( 1849 -nu)
Den Grundlovsgivende Rigsforsamling – den grundlovgivende forsamling af rigets blev samlet af kong Frederik VII i 1848 at vedtage forfatningen for Danmark

En spirende danske liberale og nationale bevægelse tog fart i 1830’erne , som efter de europæiske revolutioner i 1848 , Danmark fredeligt blev et konstitutionelt monarki den 5. juni 1849. En to – kammer parlament blev etableret . Efter Anden Slesvigske Krig i 1864 blev Danmark tvunget til at afstå Slesvig og Holsten til Preussen, i et nederlag , der efterlod sig dybe spor i den danske nationale identitet. [Redigér] Efter disse begivenheder , Danmark ført en politik for neutralitet i Europa.

Danmark forblev neutral under Første Verdenskrig I. Efter nederlaget i Tyskland, Versailles beføjelser tilbød at returnere regionen Slesvig-Holsten til Danmark . Af frygt for tysk irredentisme , Danmark nægtede at overveje tilbagevenden området uden en folkeafstemning . De to slesvigske Folkeafstemninger fandt sted den 10. februar og 14. marts 1920 henholdsvis . Den 10. juli 1920 blev Nordslesvig ( Sønderjylland ) genvundet af Danmark , og dermed tilføje nogle 163.600 indbyggere og 3.984 kvadratkilometer ( 1.538 sq mi) . Genforeningen dag ( Genforeningsdag ) fejres hvert 15. juni om Valdemarsdag .

Danmark har underskrevet en 10-årig ikke-angrebspagt med Nazi-Tyskland i 1939. Tysklands invasion af Danmark den 9. april 1940 – med kodenavnet Operation Weserübung – mødte kun to timers militær modstand , før den danske regering overgav sig. Samarbejde Økonomisk mellem Tyskland og Danmark fortsatte indtil 1943, hvor den danske regering nægtede yderligere samarbejde og dets flåde sænket de fleste af sine skibe og sendt så mange af deres officerer , som de kunne til Sverige.

Under krigen var regeringen hjælpsom over for det danske jødiske mindretal og den danske modstand udført en dristig redningsaktion , der formåede at få de fleste af dem til Sverige og sikkerhed kort før tyskerne planlagt at runde op de danske jøder . Danske læger nægtede at behandle tyske borgere flygter fra Tyskland , hvilket resulterede i dødsfald af 13.000 mennesker . [44] [45] danske borgere meldte sig frivilligt til at kæmpe Rusland i samarbejde med Tyskland som en del af Frikorps Danmark . [46 ] Island brudt båndene til Danmark og blev en selvstændig republik i 1944, i 1948 , Færøerne fik hjemmestyre .
Efterkrigstiden (1945 -nu)
Danmark blev medlem af EU i 1973 og underskrevet Lissabontraktaten i 2007.

Efter Anden Verdenskrig blev Danmark en af ​​de stiftende medlemmer af Den Europæiske Frihandelssammenslutning , NATO og FN. I løbet af 1960’erne blev de EFTA-lande ofte omtales som den ydre Seven , i modsætning til Inner Seks af det daværende Europæiske Økonomiske Fællesskab ( EØF) . [47]

I 1973 sammen med Storbritannien og Irland , Danmark tiltrådte Det Europæiske Økonomiske Fællesskab , efter en folkeafstemning . Maastricht-traktaten, der er involveret yderligere europæisk integration , blev afvist af det danske folk i 1992 , var det kun accepteret efter en anden folkeafstemning i 1993, og tilføjelsen af ​​visse opt -out-bestemmelserne for Danmark . Danskerne afviste euroen som national valuta i en folkeafstemning i 2000. Grønland fik hjemmestyre i 1979 og blev tildelt selvbestemmelse i 2009. Hverken Grønland eller Færøerne er medlemmer af Den Europæiske Union , færingerne at være faldet medlemskab af EF i 1973 og Grønland i 1986 , i begge tilfælde på grund af fiskeripolitikken .

Forfatningsmæssige ændringer i 1953 førte til en single- kammer parlament vælges ved forholdstalsvalg , kvindelig tiltrædelse den danske trone , og Grønland bliver en integreret del af Danmark. Socialdemokraterne førte en streng af koalitionsregeringer i det meste af anden halvdel af det 20. århundrede i et land generelt kendt for sine liberale traditioner. Poul Schlüters derefter blev den første danske statsminister fra Det Konservative Folkeparti i 1982 , der fører en centrum-højre koalition indtil 1993 , da han blev afløst af socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen.

En centrum-højre koalition , ledet af Anders Fogh Rasmussen , kom til magten i 2001, lover strammere kontrol udlændingemyndighederne . En tredje efterfølgende centrum-højre leder, Lars Løkke Rasmussen , var premierminister fra 2009 til 2011 på grund af Anders Fogh Rasmussen fratræder som statsminister i Danmark for at blive generalsekretær i NATO. Nyrup regeringer var afhængige af det højreorienterede populistiske Dansk Folkeparti gennem 2000’erne til at skubbe gennem lovgivning , i hvilket tidsrum indvandring og integration dukket op som vigtige spørgsmål af den offentlige debat. Helle Thorning-Schmidt fra Socialdemokraterne blev Danmark første kvindelige premierminister i 2011, sluttede et årti med centrum-højre- regel.

Trods sin beskedne størrelse har Danmark deltaget i generelt FN-sanktioner , og ofte NATO -ledede militære og humanitære operationer , herunder: Cypern , Bosnien-Hercegovina , Korea , Egypten, Kroatien , Kosovo, Etiopien , Afghanistan , Irak, Somalia og Libyen.
Geografi Danmark
Uddybende artikel: geografi Danmark
Se også: Liste over byer i Danmark efter population
Et satellitbillede af hovedstadsområdet Danmark .
Meget af Danmark er stærkt urbaniseret , såsom København , hovedstaden .
Bøgetræer er fælles for hele Danmark , især i de sparsomme skove .
Det danske landskab er præget af flade, agerjord og sandede kyster.

Beliggende i det nordlige Europa , Danmark består af halvøen Jylland og 443 navngivne øer ( 1.419 øer over 100 kvadratmeter ( 1.100 sq ft) i alt) . [48] Af disse er 72 beboede, [49] med de største er Sjælland og Fyn. Bornholm ligger øst for resten af ​​landet , i Østersøen. Mange af de større øer er forbundet med broer , Øresundsbroen forbinder Sjælland med Sverige Storebæltsbroen forbinder Fyn med Sjælland , og Lillebæltsbroen forbinder Jylland med Fyn. Færger eller små fly forbindelse til de mindre øer . De største byer med befolkninger over 100.000 er hovedstaden København på Sjælland , Århus og Aalborg i Jylland og Odense på Fyn.

Danmark dækker et område på 43.094 kvadratkilometer ( 16,638.69 sq mi) . [10 ] [50] Størrelsen af ​​landarealet i Danmark kan ikke angives præcist , da havet konstant eroderer og tilføjer materiale til kysten , og på grund af menneskelig landindvinding projekter ( for at modvirke erosion) . Den deler en grænse på 68 km ( 42 miles) med Tyskland i syd og ellers er omgivet af 7314 km ( 4.545 mi ) af tidevands kystlinje ( herunder små bugter og vige ) . [51] Ingen placering i Danmark er længere fra kysten end 52 km ( 32 mi ) . På den sydvestlige kyst af Jylland, tidevandet er mellem 1 og 2 m (3,28 og 6,56 m ) , og tideline flytter udad og indad på en 10 km ( 6,2 km) stretch. [52]

Danmark nordligste punkt er Skagens punkt ( den nordlige strand i Skagen ) ved 57 ° 45 ‘ 7 ” nordlig bredde; det sydligste er Gedser punkt ( den sydlige spids af Falster ) ved 54 ° 33’ 35 ” nordlig bredde; det vestligste punkt er Blåvandshuk ved 8 ° 4 ‘ 22 ” østlig længde; og det østligste punkt er Østerskær ved 15 ° 11’ 55″ østlig længde . Dette er i skærgården Ertholmene 18 km (11 miles) nord -øst for Bornholm. Afstanden fra øst til vest er 452 km ( 281 km) , fra nord til syd 368 km ( 229 mi).

Landet er fladt med lidt højde , med en gennemsnitlig højde over havet på 31 meter (102 fod) . Det højeste naturlige punkt er Møllehøj på 170,86 meter ( 560,56 ft). Det område af indre vand er 700 km2 ( 270 sq mi) .

Phytogeographically , Kongeriget Danmark (inkl. Grønland og Færøerne ) hører til Boreal Kongerige og er delt mellem Arktis , Atlantic europæiske og centraleuropæiske provinser Circumboreal Region . Ifølge World Wide Fund for Nature , kan territorium hovedstadsområdet Danmark opdeles i to økoregioner : Atlanterhavet blandede skove og baltiske blandede skove . Færøerne er omfattet af Færøerne boreale græsland , mens Grønland er vært for økoregioner af Kalaallit Nunaat højarktiske tundra og Kalaallit Nunaat lav arktisk tundra .
klima

Danmark har et tempereret klima , præget af milde vintre , med gennemsnitlige temperaturer i januar og februar på 0,0 ° C (32,0 ° F) , og kølige somre , med en gennemsnitlig temperatur i august på 15,7 ° C (60,3 ° F). [53 ] Danmark har et gennemsnit på 121 dage om året med nedbør i gennemsnit modtager i alt 712 millimeter (28 i ) om året . efterår er den vådeste sæson og forår den tørreste [53]

På grund af Danmark nordlige placering, der er store sæsonmæssige variationer i dagslyset . Der er korte dage i løbet af vinteren med solopgang kommer rundt 8:45 og solnedgang 3:45 (standard tid) , samt lange sommerdage med solopgang kl 4:30 og solnedgang kl 10 ( sommertid ) . [54]
miljø

Danmark har historisk set taget en progressiv holdning til miljøbeskyttelse , i 1971 Danmark oprettet et miljøministerium og var det første land i verden til at gennemføre en miljølovgivningen i 1973 [55] For at mindske forringelse af miljøet og den globale opvarmning Den danske regering har underskrevet. følgende internationale aftaler: traktaten om Antarktis , Climate Change- Kyoto-protokollen osv. [ 50]

København er spydspidsen i den lyse grønne miljøbevægelsen i Danmark. [ 56] Københavns vigtigste miljø forskningsinstitutioner er Københavns Universitet , Copenhagen Business School , [57] Risø DTU Nationallaboratoriet for Bæredygtig Energi og Tekniske Universitet Danmark, som Risø nu en del af . Op til 2009 FN- klimakonference ( Københavns -topmødet) den , Københavns Universitet holdt Climate Change: Global Risks, Challenges and Decisions konference, hvor der er behov for en samlet indsats for at modvirke klimaændringer blev understreget af det internationale videnskabelige samfund . Bemærkelsesværdige tal såsom Rajendra K. Pachauri , formand for IPCC , professor Nicholas Stern , forfatter til Stern-rapporten og professor Daniel Kammen alle understregede det gode eksempel, som København og Danmark i at udnytte cleantech og opnå økonomisk vækst og samtidig stabilisere kulstofemissioner .

Danmarks grønne drivhusgasser hus pr dollar af producerede værdi har været for det meste ustabile siden 1990 , ser pludselige vækster og falder. Samlet selv , har der været en reduktion i drivhusgasser per dollar merværdi til sit marked . [58] Det halter bagefter de andre skandinaviske lande som Norge [59] og Sverige. [60]
Governance
Uddybende artikler: Politik i Danmark og lov af Danmark
Se også: Politik Færøernes
Margrethe II ,
Dronning af Danmark siden 1972.
Helle Thorning- Schmidt,
Premierminister siden 2011 .

Kongeriget Danmark er et konstitutionelt monarki , hvor Dronning Margrethe II er statsoverhoved , men kongemagten har længe været begrænset til ceremonielle funktioner. [61] Monarken er ikke ansvarlig for sine handlinger , og monarkens personen er ukrænkelig . [62]

Det danske politiske system fungerer under en ramme fastlagt i forfatningen Danmark. Ændringer det kræve et absolut flertal i to på hinanden følgende valgperioder og flertallet godkendelse ved en folkeafstemning ( og flertallet folkeafstemning skal udgøre mindst 40 procent af vælgerne ) . [63] Forfatningen udstikker et politisk system baseret på adskillelse af beføjelser i de tre statsmagter , den lovgivende , den udøvende og den dømmende .
Styreform
Den diskuterer kammer af det nationale parlament , Folketinget.

Folketinget er det nationale parlament , den øverste lovgivende organ af riget . I teorien har den ultimative lovgivende myndighed i henhold til doktrinen om parlamentarisk suverænitet , er den i stand til at lovgive om alle spørgsmål og ikke er bundet af afgørelser truffet af sine forgængere. Men spørgsmål over suverænitet er blevet fremrykket på grund af Danmark indtræden i Den Europæiske Union. Europa-Parlamentet består af 175 medlemmer, der vælges ved forholdstalsvalg flertal , plus to medlemmer hver fra Grønland og Færøerne . [64] Der afholdes parlamentsvalg mindst hvert fjerde år, men det er inden for de beføjelser af statsministeren at bede monark til at ringe for et valg før begrebet er udløbet. På et mistillidsvotum , kan Parlamentet tvinge en enkelt minister eller hele regeringen til at træde tilbage . [65]

Det danske politiske system har traditionelt genereret koalitioner . De fleste danske efterkrigstidens regeringer har været mindretal koalitioner afgørelse med støtte fra ikke-statslige parter. [66]

Premierministeren formelt udnævnt af monark , efter råd fra partilederne efter et valg eller kollaps af en regering. I praksis statsministeren vælges gennem forhandlinger mellem lederne parlament fest , sædvanligvis med lederen af ​​det største parti i en koalition blev udnævnt . Udøvende myndighed udøves på vegne af monarken af premierministeren og andre ministre , der leder afdelinger. Kabinettet , statsministeren og andre ministre tilsammen udgør regeringen i Danmark .

Lars Løkke Rasmussen var statsminister fra april 2009 til September 2011. Han ledede en højreorienteret koalitionsregering bestående af Venstre ( et konservativt liberalt parti ), og Det Konservative Folkeparti med parlamentarisk støtte fra det nationale -konservative Dansk Folkeparti . Efter september 2011 valget højrefløjen tabt med en lille margen til det modstående venstreorienterede koalition , ledet af Helle Thorning- Schmidt, som den 3 oktober 2011 dannede en ny regering bestående af Socialdemokraterne , Dansk Radikale Venstre og socialistisk Folkeparti.
retssystemet
Uddybende artikel: Domstole Danmark

Retslige myndighed forbliver adskilt fra den udøvende og lovgivende og ligger hos domstolene . Kongeriget Danmark har ikke en enkelt samlet retssystem – Danmark egentlig har ét system , Grønland en anden , og Færøerne en tredjedel [67] Dog afgørelser de højeste domstole i Grønland og på Færøerne kan ankes til den . danske landsretterne . Den danske Højesteret er den højeste civile og strafferetlige domstol har ansvaret for administrationen af retfærdighed i riget.

Artikel 62 og 64 i den danske grundlov sikrer retsvæsenets uafhængighed fra regeringen og Parlamentet ved at fastlægge , at dommerne kun skal være styret af loven, herunder handlinger , vedtægter og praksis . [68]
Udenlandske relationer og militær

Læst 4 gange

Skriv et svar