De fleste er godt tilfredse med parforholdet – alligevel bliver halvdelen skilt

En ny undersøgelse viser, at 90% af danskerne føler sig glade og tilfredse i deres parforhold – undersøgelsen er foretaget af Megafon. Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik, at næsten halvdelen af alle ægteskaber i Danmark ender i opløsning – hvilket jo ikke helt hænger sammen, hvis de fleste samtidig er tilfredse med parforholdet. De nye tal er også overraskende for parforholdseksperter og parterapeuter. Du kan læse meget mere om parterapi og hvordan du finder en dygtig terapeut her.

Men hvordan hænger det sammen at vi bliver skilt som aldrig før og samtidig åbentbart er tilfredse med parforholdet? Det gør det nok fordi skilsmisseraten er et udtryk for, at vi tager konsekvensen af det, hvis parforholdet ikke fungerer – vi gider ikke at blive i et ægteskab eller i et parforhold der ikke er fungerer. Men når vi er i et parforhold, så er vi glde for det – eller bliver det skiftet ud med et andet.

Vi stiller høje krav til hinaden og til parforholdet

Vores forventninger til kærligheden og parforholdet er høje. Det hele skal bare fungere parfekt – ellers giver vi ikke at bruge tid på det. Vi har ofte nogle livsforventninger, som knbetyder at kærligheden og parforholdet helst skal være en lang romantisk middag – uden problemer og udfordringer.
Kærligheden kan virkelig få problemer fordi vi vil have det hele på én gang.

I parforholdsundersøgelsen blev par spurgt om en række specifikke ting i deres parforhold. De blev bl.a. spurgt om de får tilstrækkelig opmærksomhed fra partneren, om partneren er kærlig, hjælpsom og omsorgsfuld. Her var mere 80% af de adsprugte godt tilfredse med deres partner og deres parforhold

Mennesker er i stigende grad opmærksomme på ikke at havne i en skilsmisse, så der er meget fokus på at få parforholdet til at fungere og på at arbejde med de ting som giver problemer. Det betyder mere for mennesker nu at parforholdet skal fungere, og de fleste der vælger at gå i parterapi vil grundlæggende gerne genfinde lykken, kærligheden og glæden i parforholdet. Derfor går par også mere i parterapi.

Kvinderne vil have følelser og passion

Det er ofte kvinderne der tager parforholdet op til revision og ønsker at gøre noget ved problemerne. Tal fra tidligere undersøgelser viser da også at det i to ud af tre tilfælde er kvinderne, der vælger skilsmissen til og forlader deres partner.

Isæer kvinder har fokus på store følelser og passion i forholdet, hvorimod de fleste mænd er glade og trives, hvis konen er glad og trives. Men fælles for dem er, at man søger hurtigere hjælp i form af parterapi i dag og man ikke bare lever med problemerne

Ældre bliver skilt mere

Antallet af skilsmisser blandt danskere over 60 år er steget kraftigt på seks år og vi danskere vil ikke længere nøjes med at være sammen til døden os skiller. Tal viser at antallet af personer der har rundet 60 år eller mere, der bliver skilt er steget med hele 59 procent fra 2010 til 2016. Eksperter mener at forklaringer skal findes i at ældre i dag har flere muligheder sent i livet, end de tidligere generationer af ældre har haft.

Denne nye generation af ældre har været vant til, at man kan blive skilt og gift flere gange i livet og skilsmisser har ikke været tabubelagt på samme måde som tidligere.

Individualisme

Skilsmisse og opbrud af familielivet handler i høj grad om individualisme og et behov for at dyrke sine egne værdier og sit eget ego. Man er ikke længere forpligtet af ægteskabet i lige så høj grad som tidligere. Ældre har det på samme måde som andre i samfundet og de vil ikke være i et dårligt parforhold der ikke fungerer.

Lovecast.dk kan du finde inspiration og tips til parforholdet. Du kan også finde en dygtig parterapeut hvis det er nødvendigt.

Skriv et svar